Eerste orkaan 2006 bereikt de kust exact jaar na Katrina

De status van Ernesto is zondag verhoogd van tropische storm naar orkaan, zo heeft het Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami (Florida) gemeld. Meteorologen schatten dat het natuurgeweld exact een jaar na de catastrofe die Katrina heeft veroorzaakt, de Amerikaanse zuidkust zal bereiken.

Belga

Ernesto is een orkaan van de categorie 1 op de Saffir-Simpson vijfpuntenschaal. De wind haalt snelheden van 120 km per uur, met veel krachtiger windstoten daarbovenop. De kracht zou de komende uren nog toenemen, zodat het een orkaan van de categorie 2 zou worden vooraleer ze de kusten van Cuba bereikt.

Om 14.00 uur Belgische tijd bevond Ernesto zich op 180 km ten zuidwesten van Port-au-Prince (Haïti) en 340 km ten zuidzuidwesten van Guantanamo (Cuba). De orkaan verplaatst zich aan 15 km per uur in noordwestelijke richting en zou de komende 24 uur dit traject blijven volgen. Het oog van de orkaan zou nog vandaag/zondag Haïti bereiken en zou zich maandagmorgen dicht bij Cuba bevinden. Dinsdag is het zuiden van Florida aan de beurt.

Op 29 augustus vorig jaar werd de zuidelijke kust van de VS enorm getroffen door de orkaan Katrina. Enkele dagen later was er dan nog de eveneens verwoestende orkaan Rita. Er vielen meer dan 1.500 doden. Toen Katrina de stad New Orleans bereikte was zij een orkaan van de categorie 3 op de schaal.