Enkele duizenden aanwezigen op IJzerbedevaart

Aan de IJzertoren in Diksmuide zijn enkele duizenden mensen samengekomen voor de 79ste IJzerbedevaart, waar de Vlaamse beweging aandacht vraagt voor vrede, zelfbestuur en verdraagzaamheid. Centraal thema dit jaar is "Vlaanderen kan meer".

Belga

Onder de aanwezigen zijn tal van politici, onder wie Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) en de Vlaamse ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Bert Anciaux (spirit).

De radicalere vleugel van de Vlaamse beweging blijft al enkele jaren weg uit Diksmuide en organiseert een week vroeger een eigen "IJzerwake".

Op de IJzerbedevaart is opgeroepen voor een nieuwe staatshervorming na de federale verkiezingen van volgend jaar. Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, riep de Vlaamse ministers op om de Vlaamse regering niet te verlaten en de staatshervorming vanuit de Vlaamse regering te onderhandelen.

Volgens Baeten is er een ruime consensus voor een nieuwe stap "in de richting van een onafhankelijk Vlaanderen". "Daarom zeggen wij radicaal neen tegen hen die ons willen wijsmaken dat het beter is de staatshervorming te bevriezen", zei Baeten.