Duikers slagen niet in wereldrecord in Zilvermeer

Aan het Zilvermeer van Mol hebben duikers zaterdagavond een poging gedaan om het wereldrecord "aantal duikers simultaan te water" te verbreken. Maar dat mislukte.

Belga

Om in het Guinness Book of Records te komen, moesten meer dan 979 duikers tegelijk in het Zilvermeer springen, maar dat aantal werd niet gehaald. Slechts 294 duikers namen deel aan de recordpoging, maar zij haalden samen wel zo'n 180 kilogram afval uit het Zilvermeer, waardoor het initiatief toch nog een succes werd.

"We hebben de recordpoging gekoppeld aan de grootste onderwater opruimactie ooit", zegt organisator Jean-Marc Claes van duikcentrum Time to Dive. Iedere duiker kreeg een speciale vuilniszak mee die hij met afval uit het Zilvermeer moest vullen. Er werden ongeveer 25 zakken van 50 liter gevuld met onder meer blikjes en ander achtergelaten afval. De duikers haalden ook planken, ijzer en autobanden boven.

Daarmee werd het record van de vorige opruimactie ruimschoots verpulverd. Die vond plaats in het Italiaanse Lago Maggiore met 89 duikers. "Deze prestaties worden echter niet in het Guinness Book of Records opgenomen", betreurt Jean-Marc Claes.