Duizenden scouts geven startschot 100 jaar Scouting

Op de Hoge Rielen in Kasterlee hebben zaterdag ongeveer vierduizend leiders en leidsters van Scouts en Gidsen Vlaanderen en de Federatie Open Scouting (FOS) het startschot gegeven van de viering van honderd jaar Scouting.

Belga

Dit weekend wordt voor het eerst in België het nieuwe jaarthema "One World, One Promise" gelanceerd. De mondiale leuze "Eén Wereld, Eén Belofte" wordt tijdens het jubeljaar door 38 miljoen scouts en gidsen uitgedragen. Vanaf nu tot begin augustus 2007 vieren scouts en gidsen wereldwijd hun honderdste verjaardag.

De stichter, Robert Stephenson Smith Baden Powell, werd geboren op 22 februari 1857 in Londen. Aan de Engelse kostschool werden de sleutelwoorden uit de latere scoutswet - eer, trouw en plicht - hem met de paplepel ingegeven. Na zijn schooltijd bouwde hij een militaire carrière uit.

Tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika in 1884 liet

Baden Powell verkennerstaken en seindiensten uitvoeren door jongens. Het werd een succes en hierdoor kwam hij op het idee dat jongeren tot veel bekwaam zijn. Zijn boekje "Aids to scouting", bedoeld om jonge rekruten op te leiden, kende een enorm succes en in Engeland begonnen heel wat jongens "scout" te spelen. Van 29 juli tot 9 augustus 1907 nam een twintigtal jongeren, gerekruteerd uit alle sociale lagen, deel aan het eerste proefkamp. Ook dit project werd een succes en Baden Powell bouwde de organisatie stilaan uit over heel Engeland. Nog tijdens zijn leven drong scouting wereldwijd spontaan door. In 1920 vond de eerste wereldjamboree plaats in Londen. Tijdens de eerste jaren hing er een zweem van militarisme rond de jeugdbeweging. De stichter van de scouts stierf op 8 januari 1941 in Kenia. Na zijn dood groeide de beweging verder uit tot een wereldwijde organisatie waarin jongeren samenwerken aan één ideaal: wereldbroederschap.