Grass verklaart zijn zwijgen in brief aan burgemeester Gdansk

Pas op zijn oude dag heeft de Duitse romancier Günter Grass de juiste toon gevonden om te praten over zijn periode als soldaat bij de Waffen-SS. Dat schrijft Grass in een brief aan de burgemeester van Gdansk. De brief sorteerde effect, want de voormalige Poolse president Lech Walesa trok zijn eis in dat Grass zijn ereburgerschap van de stad Gdansk, waar hij is geboren, opzegt.

AP Ned

De 78-jarige Grass, winnaar van de Nobelprijs in 1999, bekende onlangs als 17-jarige in de Waffen-SS te hebben gediend. Hij raakte gewond en werd gevangengenomen door het Amerikaanse leger. De onthulling leidde tot de nodige verbazing en kritiek.

"Ik zou me graag het recht voorbehouden om te zeggen dat ik deze pijnlijke les heb begrepen die het leven me geleerd heeft toen ik een jonge man was. Mijn boeken en politieke activiteiten zijn hiervan het bewijs", schrijft Grass in zijn brief. Over zijn jarenlange zwijgen schrijft hij: "Deze stilte kan als een fout worden gezien - dat is precies wat ook gebeurt. Ze kan ook veroordeeld worden. Ik moet er ook mee leren omgaan dat veel inwoners vraagtekens zetten bij mijn ereburgerschap van Gdansk." Grass schreef niet dat hij bereid is om het ereburgerschap op te geven.