VRT zet 30 monumenten in de kijker

Met Monumentenstrijd wil de VRT zoveel mogelijk Vlamingen vertrouwd maken met het Vlaamse onroerend erfgoed. De komende zes maanden zet de openbare omroep dertig van de vierhonderd ingediende projecten, gaande van monumenten en sites, over landschappen tot historische gebouwen en locaties, in de kijker.

Belga

In mei 2006 lanceerde de VRT een oproep om projecten in te dienen voor Monumentenstrijd. Alle onroerend erfgoed kon worden voorgedragen. "Uiteindelijk hebben we vierhonderd inschrijvingen ontvangen. Meer dan verwacht. Daarom heeft een gespecialiseerde selectiecommissie dertig projecten geselecteerd in plaats van de 25 die eerst voorzien waren", zegt Aimée Van Hecke, algemeen directeur van de VRT-televisie.

Uit elke provincie werden zes projecten weerhouden. Die monumenten, landschappen en gebouwen gaan vanaf nu de strijd aan en trachten de steun van het publiek te winnen. Monumentenstrijd is een op een gelijkaardig BBC-programma gebaseerd crossmediaal project en de VRT brengt de deelnemende monumenten onder de aandacht via Radio 1 en Radio 2, Eén en Canvas en via de website.

Via twee verkiezingsrondes moeten uiteindelijk vijf projecten de finale halen. Het publiek kan deelnemen aan die verkiezingsrondes via sms, televoting, digitale televisie en via de website. Tijdens de finale op 19 februari 2007 wordt de winnaar verkozen. Die krijgt extra middelen voor restauratie en herbestemming.

Daarvoor werd een speciaal Restauratiefonds opgericht, waarin 500.000 euro zit voor de winnaar. Dat fonds kwam tot stand dankzij private sponsors en het Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening en allerlei erfgoedorganisaties, waaronder Erfgoed Vlaanderen vzw en Open Monumentendag Vlaanderen.

Monumentenstrijd past volgens Van Hecke helemaal in de educatieve opdracht van de openbare omroep. "Meer dan om een verkiezing alleen is het ons te doen om de aandacht die we met dit project op ons cultureel en historisch erfgoed vestigen", aldus de directeur televisie.

Provincie Antwerpen: Zwembad in de Veldstraat (Antwerpen); Korhaan & Landschap De Liereman (Arendonk & Oud-Turnhout); Cinema Plaza (Duffel); Het uurwerk van de Sint-Romboutstoren (Mechelen); Kerk OLV-Hemelvaart (Merksplas Kolonie); Fort 4 (Mortsel).