Vlaamse tv-stations zenden weinig Europese producties uit

VT4, Kanaal 2 en Vijf TV besteden minder dan de helft van hun zendtijd aan Europese producties. Ook VTM zat in 2003 onder de helft. De Vlaamse overheid is niet zinnens op te treden, hoewel Europees is afgesproken dat tv-zenders minstens de helft van hun tijd aan Europese producties zouden besteden.

Belga

De Europese richtlijn TV-zonder-grenzen bepaalt dat tv-zenders minstens 50 van hun zendtijd aan Europese producties zouden besteden, en minstens 10 procent aan producties van onafhankelijke producenten.

Globaal bereiken alle EU-lidstaten die cijfers makkelijk. België slaagt met de hakken over de sloot wat betreft de Europese producties. De zendtijd voor Europese producties daalt gestaag, tot 53,5 procent in 2004. Voor onafhankelijke producties is er in België 32,74 procent van de zendtijd, een daling met bijna tien procent op drie jaar tijd. De openbare zenders VRT en RTBf valt weinig te verwijten. Het probleem ligt bij de commerciële zenders. VT4 komt wat Europese producties betreft slechts op 25 procent, Vijf TV op 23 procent, Kanaal 2 op 41 procent. VTM haalde in 2003 48 procent, maar beter het leven: 58 procent in 2004.

De Europese Commissie peilt om de twee jaar naar het respect voor de afgesproken quota. Sancties voor zondaars zijn echter niet voorzien. De Vlaamse gemeenschap stelt in haar rapport aan de Commissie niet te willen optreden tegen de grote Vlaamse zenders omdat ze allen hun best doen om meer Europese producties te plannen.