Oorlogsfotograaf Rosenthal gestorven

De Amerikaanse fotograaf Joe Rosenthal, die een van de beroemdste foto's van de Tweede Wereldoorlog maakte, is overleden. Volgens de San Francisco Chronicle van maandag stierf hij op 94-jarige leeftijd in een rusthuis in de buurt van San Francisco (Californië).

Belga

In februari 1945 had Rosenthal op het felbevochten eiland Iwo Jima in de Pacific zes Amerikaanse mariniers bij het hijsen van de Amerikaanse vlag op de berg Suribachi gefotografeerd. De destijds 33-jarige oorlogsfotograaf werd voor de foto met de Pulitzer-prijs onderscheiden. Het onderwerp ging de hele wereld rond en was het voorwerp van een monumentaal oorlogsmonument in de buurt van de nationale begraafplaats Arlington (Virginia).

Rosenthal vocht heel zijn leven tegen de beschuldiging dat hij de foto in scène had gezet. De oorlogscorrespondent had eerder het hijsen van een kleine vlag gemist, maar enkele uren later was hij er wel bij toen een grotere Stars and Stripes werd gehesen. De foto werd genomen op de vijfde dag van een wekenlange bittere strijd om het strategisch belangrijke eiland, waarbij bijna 7.000 VS-soldaten en meer dan 20.000 Japanners sneuvelden.

Clint Eastwood brengt de legendarische slag van Iwo Jima en het ontstaan van de foto met het oorlogsdrama "Flags of Our Fathers" op het eind van het jaar in de Amerikaanse bioscopen. Daarna wil de Oscarwinnaar met "Red Sun, Black Sand" het oorlogsgebeuren nog eens uit Japans gezichtspunt verfilmen.