Oudste man ter wereld viert 115de verjaardag

De oudste man ter wereld heeft maandag zijn 115e verjaardag gevierd. Emiliano Mercado del Toro was een jongetje van 6 toen de Verenigde Staten in 1898 zijn vaderland Puerto Rico veroverden op Spanje.

AP Ned

Zijn geheim voor een lang leven: gezond eten en geen alcohol drinken. Mercado stopte op 90-jarige leeftijd, na 76 jaar, met roken.

Mercado werd met een ambulance naar een plein in zijn woonplaats Isabela gebracht waar familieleden, vrienden en de burgemeester op hem wachtten. "Ik ben gelukkig", zei Mercado, die al vier jaar blind is en moeite heeft met horen. Hij is gebonden aan een rolstoel en woont samen met zijn 84-jarige nichtje Tomasita Ruiz. Mercado bracht lange tijd voor 50 dollarcent per dag suikerriet naar fabrieken. Hij werd opgeroepen om mee te strijden in de Eerste Wereldoorlog, maar diende niet aan het front omdat hij nog in het trainingskamp was toen de oorlog in november 1918 werd beëindigd.

Volgens het Guinness Book of World Records is de oudste vrouw ter wereld Maria Esther de Capovilla uit Ecuador. Ze wordt op 14 september 117.