Vijfde bruine beer in Frankrijk heimelijk uitgezet

Met de vrijlating van een vijfde bruine beer in een periode van slechts enkele maanden heeft de Franse regering dinsdag haar huidig programma voor de aanvulling van haar berenbestand in de Pyreneeën afgesloten.

Belga

De 112 kilogram zware berin Sarousse werd om 01.00 uur 's nachts in de omgeving van Arbas (Haute-Garonne) in vrijheid gesteld. Het zevenjarige roofdier was net zoals de andere vier bruine beren kort daarvoor in Slovenië gevangen. Daarmee is de "overlevingskans van de internationaal beschermde diersoort in Frankrijk op korte termijn verzekerd", verklaarde de minister van Milieu, Nelly Olin. Alle dieren werden losgelaten in de buurt van een gemeente, die daar zelf om had gevraagd. Arbas nam drie dieren op. De bruine beren leggen echter grote afstanden af; een dier werd zelfs in de omgeving van de Airbus-metropool Toulouse opgemerkt.

Met de Sloveense "inwijkelingen" lopen er in de Franse Pyreneeën opnieuw twee dozijn bruine beren rond. Dat zijn er echter nog steeds beduidend minder dan in Spanje. Kritiek op de nieuwe kolonisten komt vooral van schapenfokkers, die hun kuddes in de Pyreneeën dikwijls onbeheerd laten grazen. De voorstanders komen onder meer uit de toeristische sector. Voor de uitgezette beren hebben bekenden zoals acteur Gérard Depardieu en actrice Fanny Ardant het peterschap genomen.