China haalt VS in als grootste exporteur naar Europa

In de eerste vijf maanden van dit jaar voerden de twaalf landen van de eurozone voor 54,1 miljard euro Chinese goederen in. De VS voerden voor 53 miljard euro uit naar de eurozone. Dit blijkt uit pas gepubliceerde cijfers van Eurostat, het Europees statistisch bureau.

Belga

Volgens Eurostat heeft China eind vorig jaar de VS ingehaald als grootste exporteur naar de eurozone. Vorig jaar kende de Chinese export een sterke groei. De eerste vijf maanden van dit jaar lag de import in de eurozone uit China 26 procent hoger dan in de eerste vijf maanden van 2005. De Amerikaanse import steeg 'slechts' 8 procent.

Ook voor de gehele Unie is China de VS aan het inhalen. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar lag de EU-import uit de VS op 74 miljard euro, de import uit China op 72 miljard euro. De Chinese import kende een groei van 25 procent, de Amerikaanse 11 procent. Aan dit tempo gaat China nog dit jaar de VS voorbij.

Wat de handel in omgekeerde richting betreft, zal het nog lang duren vooraleer China de VS inhalen. Europa (zowel eurozone als EU) exporteert zowat viermaal meer naar de VS dan naar China. De groei voor de export naar China is wel ongeveer het dubbele van de groei van de export naar de VS.