Eerste Vlaamse consumptiemosselen geoogst

Dinsdagvoormiddag werden, zes kilometer voor de kust van Nieuwpoort, de eerste vijftig kilogram Vlaamse mosselen geoogst. Volgens reder Willy Versluys is de mossel "zeer vlezig en van uitstekende kwaliteit".

Belga

Door de sterke golfslag moesten de duikers vroegtijdig het oogsten staken en wordt pas woensdagmorgen verder gewerkt. Ten vroegste vrijdag kunnen particulieren en restauranthouders kleine hoeveelheden mosselen in de Oostendse Vismijn aanschaffen. Verwacht wordt dat de komende dagen tussen de 2.000 en 3.000 kilogram mosselen geoogst zullen worden.

De mosselen werden op draden in een speciale kooi op zee gekweekt. De Nieuwpoortse zakenman José Reynaert en reder Willy Versluys zijn al jaren bezig met het kweken van mosselen op zee. De oogst mislukte telkens omdat de kooien zonken of stukgevaren werden door schepen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen keurde vorige week de oogst voor menselijke consumptie af omdat er teveel algengroei rond de kweekkooi was. Maandag kregen de kwekers wel toestemming om te oogsten.