Nederland verplicht weer tot ophokplicht

Pluimveehouders in Nederland moeten er vanaf 1 september voor zorgen dat hun dieren niet in contact kunnen komen met wilde vogels die het vogelgriepvirus kunnen verspreiden.

Belga

Vanaf die datum dienen buitenlopende kippen, ganzen en ander pluimvee in elk geval met gaas te worden afgeschermd, maar de dieren mogen ook worden opgehokt, zo maakte het Nederlandse ministerie van Landbouw dinsdag bekend.

De regels gelden niet voor vogels die volledig zijn gevaccineerd. De plicht geldt gedurende de hele najaarstrek.

Ons land is ook van plan om maatregelen te nemen in het kader van de najaarstrek, maar hoe die er precies zullen uitzien is nog niet beslist. Dat meldt Pascal Houbaert van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Het is wachten op het advies van het Wetenschappelijk Comité Influenza, zo verklaart hij. Dat advies wordt op korte termijn verwacht.

Mogelijk zullen de maatregelen vergelijkbaar zijn met die in Nederland, maar het is nog niet duidelijk of ze voor het hele land of enkel voor gevoelige gebieden zullen gelden, aldus Houbaert.

Dit voorjaar zaten de kippen en kalkoenen ook al zo'n twee maanden op stok vanwege de dreigende besmetting met het H5N1-virus.