Kabila en Bemba akkoord over terugtrekking troepen

Vertegenwoordigers van de Congolese president Joseph Kabila en van vice-president Jean-Pierre Bemba hebben dinsdag een akkoord getekend over de terugtrekking van hun respectieve troepen uit het centrum van Kinshasa na twee dagen van gevechten.

Belga

Dat is vernomen van de Verenigde Naties.

Sinds zondagavond vinden in het centrum van de Congolese hoofdstad regelmatig vuurgevechten plaats tussen soldaten van de presidentiële garde en de troepen van Bemba. Maandagmiddag werd de residentie van Bemba beschoten. De aanwezige ambassadeurs van CIAT, onder wie de Belg Johan Swinnen, moesten geëvacueerd worden door troepen van de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Het akkoord werd ondertekend door vertegenwoordigers van Kabila, Bemba, het Congolese leger, de VN-vredesmissie in Congo (Monuc), de Europese militaire missie in Congo (Eufor) en de Europese politiemissie (Eupol).

Het akkoord stipuleert onder andere dat de gewapende troepen van het Congolese leger in de hoofdstad terugkeren naar hun oorspronkelijke positie.

Op 29 oktober wordt de tweede ronde gehouden van de presidentsverkiezingen. Daarin nemen Kabila en Bemba het tegen elkaar op. In de eerste ronde haalde Kabila 44,81% en Bemba 20,03%.