Iran reageert op westerse atoomvoorstellen

Iran heeft dinsdag formeel gereageerd op de voorstellen die westerse landen hebben gedaan om Teheran te bewegen te stoppen met het verrijken van uranium.

AP Ned

Onderhandelaar Ali Larijani overhandigde het Iraanse antwoord persoonlijk aan de ambassadeurs van Groot-Brittannië, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, welk laatste land de diplomatieke belangen van de Verenigde Staten in Iran behartigt.

De ontmoeting met de ambassadeurs had plaats in het gebouw van de Iraanse Nationale Veiligheidsraad in Teheran. Larijani zei dat zijn land bereid is tot "serieuze onderhandelingen" over zijn omstreden atoomprogramma, maar liet in het midden of Teheran bereid is tot opschorting van zijn uraniumverrijkingsactiviteiten, zoals het Westen verlangt.

"Iran is bereid om per 23 augustus serieuze onderhandelingen te beginnen" met de landen die het pakket hebben voorgesteld, zei Larijani volgens de Iraanse staatstelevisie.

Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, liet weten dat het uitgebreide Iraanse antwoord een zorgvuldige analyse behoeft, en dat hij en Larijani nog contact zullen hebben.

Volgens bij het overleg betrokken functionarissen bieden de Iraanse voorstellen een "nieuwe formule" om de impasse over de nucleaire activiteiten van het land te doorbreken. In zijn "allesomvattende" reactie stelt Iran op zijn beurt ook enkele vragen die het beantwoord wil zien, zei een van de zegslieden.

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei liet maandag weten dat Iran zijn nucleaire activiteiten zal voortzetten. Maandag weigerde Iran ook inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap toegang te verschaffen tot een ondergrondse bunker waar Iran uranium zou verrijken.