Indiase politie verijdelt nieuwe aanslagen in Bombay

De Indiase politie zegt dinsdag een nieuwe terreuraanslag in de financiële hoofdstad Bombay te hebben verijdeld. De arrestatie van een Pakistaan die in een auto met ontstekers, een pistool en kogels rondreed en treinkaartjes en een spoordienstregeling op zak had zette de antiterreurbrigade op het spoor van een landgenoot, die in een vuurgevecht met een arrestatieteam werd gedood.

AP Ned

De politie heeft sinds de aanslagen van 11 juli op enkele forensentreinen waarbij 207 reizigers om het leven kwamen en meer dan zevenhonderd gewond raakten honderden personen opgepakt voor verhoor en tien gearresteerd. Hoofd van politie A.N. Roy zei dat de antiterreurbrigade de gearresteerde Mohammad Riyaz Nawabuddin met behulp van informatie van de inlichtingendiensten had opgespoord. Nawabuddin leidde een arrestatieteam naar een verlaten gebouw dat hem en een tweede Pakistaan tot schuilplaats diende. De tweede Pakistaan, Mohammad Ali Osama, werd doodgeschoten toen hij het vuur opende, aldus Roy.

De Indiase autoriteiten vermoeden dat de in Pakistan gevestigde beweging Lashkar-e-Tayyaba achter de bomaanslagen in juli zit en daarbij hulp heeft gehad van de in India verboden Islamitische Studentenbeweging. Pakistan ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslagen.