Ook geweerschoten in oostelijke wijken van Kinshasa

Na de vuurgevechten in het centrum van Kinshasa zijn er dinsdag ook in de oostelijke wijken van de Congolese hoofdstad sporadisch schoten gehoord. Dat hebben verscheidene getuigen aan het Franse persbureau AFP gemeld.

Belga

"Er is voor het eerst geschoten in de wijk Ndjili, in het oosten van de stad, niet ver van de internationale luchthaven", zei een reporter van het Congolese persbureau ACP.

Volgens hem werden de schoten afgevuurd door politieagenten die een groepje jongeren uit elkaar wilden drijven. De reporter, die anoniem wenst te blijven, meent evenwel dat de rust in Ndjili en de nabijgelegen wijk Masina in de loop van de middag is weergekeerd. Getuigen maakten ook melding van geweerschoten in de wijken Lemba en Limete. "De politie schoot in de lucht om jongeren uiteen te drijven die tot plunderen wilden overgaan", zegt adjunct-woordvoerder Jean-Tobie Okala van de VN-vredesmissie Monuc.

Op het einde van de voormiddag waren ook in de politieke wijk Gombe in het centrum van de stad schoten van automatische geweren en zware wapens te horen. In deze wijk vinden sinds de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op zondagavond vuurgevechten plaats. Ook dinsdag werd er opnieuw geschoten in de buurt van de residentie van vicepresident Jean-Pierre Bemba.

Sinds soldaten van Monuc en de Europese troepenmacht maandagavond veertien ambassadeurs moesten evacueren uit de woning van Bemba, hebben pantservoertuigen van Monuc postgevat voor de residentie van de voormalige rebellenleider. Ook op de Boulevard de 30 juin, de belangrijkste verkeersader in het centrum van de stad, patrouilleren Monuc-soldaten.