74 vluchtelingen in vrachtwagen in Griekenland ontdekt

Onder kasten met diervoeder heeft de Griekse politie dinsdag 74 illegale migranten in een vrachtwagen in de omgeving van de havenstad Thessaloniki ontdekt. De migranten waren afkomstig uit verschillende landen uit het Midden-Oosten, aldus de politie. De chauffeur kon ontkomen.

Belga

De agenten vermoeden dat de illegalen in kleine groepen uit Turkije naar Griekenland kwamen. Daarna spraken ze waarschijnlijk met mensenhandelaars af, die hen dan verder het land moesten binnensmokkelen.

Inmiddels staakte de Italiaanse kustwacht na de vluchtelingendrama's van het afgelopen weekeinde de zoektocht naar 68 nog vermiste immigranten voor het eiland Lampedusa. Wegens het slechte weer en de hoge zee is het onmogelijk nog lichamen in het water terug te vinden, aldus het persagentschap Ansa dinsdag. Ondertussen slaagden de redders erin een nieuw drama in de laatste minuut te voorkomen en 194 vluchtelingen, wier boot maandag in de hoge golven zou zinken, op het nippertje te redden.

In totaal waren van het weekeinde bij twee schipbreuken minstens 80 mensen om het leven gekomen, maar slechts weinig lijken konden uit de woelige zee gevist worden. De vluchtelingen hadden geprobeerd van Libië naar Zuid-Italië te geraken en waren met hun boot gekapseisd. Een tachtigtal immigranten konden door de Italiaanse marine en een vissersboot gered worden. Onder de doden bevonden zich minstens tien minderjarigen.