China protesteert tegen bezoek Dalai Lama aan Mongolië

De dalai lama is dinsdag voor een bezoek aangekomen in Mongolië, dat sinds eeuwen nauwe religieuze en culturele banden met Tibet in stand houdt. Ter inleiding bezocht het religieuze opperhoofd van de Tibetanen in Ulaanbaatar het Gandantegchinlen-klooster. Dat is het religieuze centrum van de Mongolen, van wie bijna 90 procent zich tot het lamaïsme heeft bekeerd.

Belga

Het eerste bezoek van de dalai lama aan Mongolië sinds drie jaar lokte protest uit van de Chinese regering. In Peking deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken mee dat de dalai lama "niet enkel een religieuze persoon is, maar een politieke figuur in ballingschap, die sinds lang in separatistische activiteiten is verwikkeld en de nationale eenheid van China schade berokkent". China zei daarentegen dat andere landen de dalai lama "een platform voor deze activiteiten ter beschikking stelt".

In Mongolië beleeft de lamaïstisch-boeddhistische geloofsleer een opbloei sinds de politieke omwenteling van de communistische eenheidspartij naar een democratie in 1990. Sinds zijn eerste bezoek in 1979 is de dalai lama nu voor de zevende maal in Mongolië. Verschillende geplande bezoeken zijn in het verleden wegens bezwaar van Peking niet tot stand gekomen.