Luchthaven bezet en nieuwe explosies in Kinshasa

Na hevige gevechten in Kinshasa is de luchthaven van de Congolese hoofdstad bezet door regeringssoldaten. Dat berichtte de Zuid-Afrikaanse radio dinsdag.

Belga

In de stad waren dinsdagochtend opnieuw explosies te horen. 's Morgens was de Zuid-Afrikaanse ambassadeur nog naar Johannesburg kunnen vertrekken, nadat regeringssoldaten de luchthaven in handen namen. Hij en 13 andere ambassadeurs, onder wie de Belgische, waren maandagavond door de EU-troepen in veiligheid gebracht. De gevechten waren na de bekendmaking van de resultaten van de presidentsverkiezingen van 30 juli uitgebroken.

De hulpactie voor de ambassadeurs was de eerste inzet van de EU-troepen (EUFOR), die onder leiding van de Duitse Bundeswehr staan. Spaanse legioensoldaten hadden samen met een compagnie van de VN-troepen de diplomaten uit een omsingelde zone van de hoofdstad in veiligheid gebracht. De ambassadeurs bevonden zich voor een bespreking in de residentie van vice-president Jean-Pierre Bemba, toen het gebouw door de presidentiële garde werd beschoten, en ze om hulp vroegen. Bij de gevechten kwamen minstens 25 mensen om het leven. De helikopter van Bemba werd in brand geschoten.

De gevechten waren maandagavond begonnen. Slechts enkele uren eerder werden de uitslagen van de presidentsverkiezingen van 30 juli bekendgemaakt, waarbij geen enkele van de 33 kandidaten de absolute meerderheid behaalde. Bemba en president Joseph Kabila kwamen als de besten uit de bus en staan eind oktober in de tweede ronde tegenover elkaar. De bekendmaking van de resultaten was verschillende uren uitgesteld, omdat in het stadscentrum reeds de eerste gevechten waren uitgebroken. De verkiezingen waren de eerste vrije in 40 jaar in het voormalige Zaïre en stonden onder de bescherming van 17.000 VN-soldaten en een EU-troepencontingent onder Duitse leiding.