Toeristen geëvacueerd in Griekenland en Turkijke vanwege bosbranden

De Griekse autoriteiten hebben dinsdag tien vliegtuigen en helikopters ingezet om 250 brandweerlieden te helpen een bosbrand op het noordelijke schiereiland Halkidiki te bestrijden.

AP Ned

BR> Duizenden mensen moesten vluchten voor het vuur, dat woedde in de buurt van de kustplaatsen Polychrono en Hanioti.

Met boten van de kustwacht en particulieren werden toeristen en bewoners van de stranden van de landtong Kassandra gehaald. Een Duitse toerist verdronk daarbij. Zeker vijftig mensen - overwegend Grieken - moesten met ademhalingsmoeilijkheden in ziekenhuizen worden opgenomen. Een vijftigtal woningen en tientallen auto's werden verwoest of beschadigd.

Volgens de brandweer zijn er aanwijzingen dat het vuur is aangestoken. De brandweer heeft grote moeite de brand te blussen omdat de weersomstandigheden ongunstig zijn: er staat een krachtige wind en het is zeer heet.

In het zuidoosten van Europa heerst een hittegolf, met temperaturen tot 42 graden Celsius. In Turkije legde een brand in de omgeving van de badplaats Bodrum zeshonderd hectare bos in de as. Uit voorzorg werden de bewoners van honderden zomerhuizen geëvacueerd.