Tweede ronde tussen Kabila en Bemba in Congo

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Congo op 29 oktober worden een treffen tussen president Joseph Kabila en zijn rivaal, de vice-president Jean-Pierre Bemba (foto).

Belga

Dat heeft de Onafhankelijke Kiescommissie zondagavond bekendgemaakt op de Congolese nationale radio en televisie. De twee kandidaten behaalden respectievelijk 44,81 en 20,03 procent in de eerste ronde van de presidentverkiezingen op 30 juli.

Dat bevestigt Apollinaire Malu Malu, de voorzitter van de Kiescommissie enkele uren later dan voorzien, omwille van de schietpartij tussen supporters van beide presidentskandidaten zondagavond in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Daarbij viel minstens één dode.

De historische tegenstander Antoine Gizenga wordt derde in de uitslag, met 13 procent. Daarna komen Nzanga Mobutu (4,8%), de zoon van de Zaïrese ex-dictator, en Oscar Kashala (3,4%), een dokter die onlangs terugkeerde uit de Verenigde Staten.

Met 17.931.238 geregistreerde kiezers komt de opkomst op 70,54 procent, zegt de Kiescommissie. De resultaten zijn 'voorlopig', in afwachting dat het Hooggerechtshof de uitslag valideert. Dat zal ten laatste gebeuren op 31 augustus.