Dewael en Onkelinx woest over uitstap moordenaar Joe

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en minister van Justitie Laurette Onkelinx zijn ontzet over de uitstap van een van de verdachten van de moord op Joe Van Holsbeeck. Mariusz O. kreeg van de jeugdrechter de toestemming om een match van de Rode Duivels bij te wonen.

Belga

Dewael en Onkelinx benadrukken dat deze uitgangspermissie werd gegeven door de jeugdrechter van wacht, zonder dat die naar behoren werd geïnformeerd over de aard van de activiteit. Het parket ging meteen in beroep tegen deze beslissing. De ministers stellen dat de rechtbank het parket, weliswaar na de wedstrijd, gelijk gaf en Mariusz O. een uitgangspermissie verbiedt tot 15 september.

"Dit initiatief kon de openbare veiligheid zwaar in het gedrang brengen. In dit soort manifestaties is het risico op ontsnapping of opstand uiteraard bijzonder aanwezig. Bovendien kan dit initiatief worden ervaren als een gebrek aan respect tegenover het slachtoffer en zijn familie", zeggen de ministers in een gezamenlijke mededeling.

"De beslissing is des te meer onbegrijpelijk aangezien het bijwonen van dit soort wedstrijden een gunst is die slechts weinigen zich kunnen veroorloven", luidt het nog. Maandagochtend zullen minister Dewael en minister Onkelinx de problematiek van het systeem van de uitgangspermissies in de gemeenschapsinstellingen bespreken op het overleg over de aanpak van jeugddelinquentie tussen de federale regering en de gemeenschappen.