Gevangenispersoneel Dendermonde staakt minstens tot donderdag

Het personeel van de gevangenis van Dendermonde, die maandagnamiddag begon na de massale ontsnapping van gevangenen, zal zeker tot en met donderdag verder staken.

Belga

BR> Dat is dinsdagavond vernomen bij de vakbonden nadat ze hun achterban raadpleegden over het overleg met justitieminister Laurette Onkelinx eerder op de dag. "We gaan onbepaalde tijd door met de staking", zegt vakbondsafgevaardigde Pascal Ryckewaert van de socialistische bond ACOD.

De minister deed enkele toegevingen om de veiligheid in de gevangenis op korte termijn te verhogen, maar nam nog geen beslissing over de gevraagde uitbreiding van het personeelsbestand met 12 tot 15 personen. Die uitbreiding wordt pas donderdag besproken op het basisoverlegcomité van de gevangenis. Zeker tot dan gaat de staking door.

"De maatregelen op korte termijn zijn positief. Ze zullen het onveiligheidsgevoel bij het personeel in de gevangenis tegengaan", zegt Filip Dudal van de christelijke overheidsvakbond CCOD. Zo zullen voor eind september nieuwe sloten geplaatst worden. In de cel die opengebroken werd, komt er een nieuw soort metalen deur. Indien die positief geëvalueerd wordt, krijgen ook de andere cellen metalen deuren.

De vakbonden vroegen een uitbreiding van het personeelsbestand met 12 tot 15 personen, maar daarover wordt pas donderdag opnieuw overlegd. "De minister beloofde wel dat het aantal gedetineerden tijdens de werken beperkt wordt tot 175, maar deed omtrent extra bewakingspersoneel geen toegevingen.