Uitvaart Hugo Schiltz gehouden in OLV-kathedraal

In de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal van Antwerpen hebben familie en vrienden dinsdag afscheid genomen van Hugo Schiltz.

Belga

BR> De advocaat en minister van Staat overleed op 5 augustus op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Geheel volgens de wens van Schiltz, werd de uitvaartplechtigheid geen staatsbegrafenis.

Enkele vrienden brachten tijdens een aantal toespraken hulde aan Schiltz. "Hugo's wens was een begrafenis zonder praal. Hij vond het protocol niet nodig. Hoewel hij het wel had verdiend", opende pastoor Verhaert de dienst. "Hugo wilde een serene uitvaart met vrienden in zijn kathedraal van de cultuurstad Antwerpen", aldus de pastoor, die een oud-klasgenoot van Schiltz was.

Schiltz groeide als derde van een gezin met acht kinderen op met een "roepingsbesef. Hij wilde iets doen voor het Vlaamse volk". Maar die roeping bracht hem als tiener in de problemen. "Als 16-jarige werd Schiltz opgesloten met andere volwassenen, enkel en alleen omdat hij lid was van het Vlaams Nationalistisch Jeugdverbond", herinnerde Verhaert zich.

Schiltz zou volgens zijn vriend Godfried Van de Perre uitgroeien tot een "onvoorstelbaar veelzijdig man, een krachtige stroom met vele meanders". "Hij stippelde zeer bewust een eigen parcours uit dat een onrustige vlucht vooruit betekende", meende vriend François Verdoodt. "Zijn strategie was niet evident, noch voor zijn medestanders, noch voor zijn tegenstanders en noch voor de buitenstaanders", aldus Verdoodt.

De dood van Schiltz kwam voor zijn vrienden als een complete verrassing. "Je dood is zo plots gekomen dat je ons helemaal ontredderd achterlaat. Nooit heb je schrik gehad van de dood. Je bent vertrokken, omringd door je geliefden. Bijna zoals een vrolijke Frans met een glas champagne in de hand", sprak Fernand Stenuit.

Schiltz bleef tot het laatste moment bezorgd om de identiteit van zijn Vlaamse volk, getuigde Van de Perre. "Toen ik hem onlangs vroeg waar hij na vijftig jaar politiek het meest bekommerd om was, antwoordde hij mij 'manneke, het onderwijs, de kennis van de geschiedenis en de inzichten in de historische processen gaan achteruit en dat is gevaarlijk. Een gemeenschap die haar eigen achtergrond en identiteit niet meer kent, is gevaarlijk. Er moet meer geïnvesteerd worden in het onderwijs'. Hugo zal ons nog lang tot inspiratie dienen", besloot Van de Perre.

Het laatste woord was weggelegd voor zoon Willem-Frederik. "Als man van het woord, gebruikte je niet te veel woorden. Het was vaak gissen wat er achter je droevige ogen schuilging. Je zei vaak dat het spoor van herinneringen datgene is wat ons onsterfelijk maakt", sprak hij. "Shakespeare zei dat het een knappe vader is die zijn kinderen kent. Als ik achterom kijk, dan zie ik al het glinsterende spoor dat je in ons achterlaat. Je hebt het meer dan goed gedaan. Toch valt het me zwaar mijn kapitein te moeten missen. Maar wees gerust, je stuurman blijft op post", aldus zoon Willem-Frederik.

De kist met daarin het stoffelijk overschot van Schiltz werd onder applaus van de aanwezigen uit de kathedraal gedragen. Van daaruit ging het onder politiebegeleiding naar de begraafplaats Schoonselhof in Hoboken, waar Schiltz zijn laatste rustplaats krijgt.

Heel wat van zijn collega's kwamen afscheid nemen. Al voor de dienst stonden buiten aan de kerk een kleine 200 mensen te wachten om een laatste groet te brengen. Onder hen onder meer Karel Van Miert en Spirit-politica Fauzaya Talhaoui.

In de kathedraal zelf waren heel wat mensen aanwezig om de uitvaartplechtigheid voor Schiltz bij te wonen, die om 11 uur startte en tot 14.15 uur duurde. De kathedraal biedt plaats aan 2.000 mensen. Er werden nog extra stoelen bijgezet. Ook het voltallige Antwerpse schepencollege woonde de uitvaartplechtigheid van Schiltz bij. Onder de aanwezigen waren tal van politici. Zo brachten onder meer Vlaams minister-president Yves Leterme, Jean-Luc Dehaene, Marleen Vanderpoorten, Patrick Vankrunkelsven, Luc Van den Brande, VLD-voorzitter Bart Somers, gewezen burgemeester van Antwerpen Bob Cools en de ministers Patrick Dewael, Kris Peeters en Marino Keulen een laatste groet aan de overleden politicus.

Op vraag van de familie waren er geen vlaggen in de kathedraal aanwezig. Bloemen en kransen waren er wel, onder meer van koning Albert en koningin Paola, van Els Van Weert, Vic en Bert Anciaux, Geert Lambert en van de partijen Spirit en VU-ID.