De Bosschaertstraat weer nat

Zondagmiddag, 16u. In de De Bosschaertstraat in de wijk het Kiel is de brandweer volop kelders aan het leegpompen.

ghouben

”Jarenlang was mijn kelder zo droog als kurk, maar sinds de Sint-Bernardsesteenweg is heraangelegd, staat bij de minste regenbui de boel onder water”, klaagt Philippe Van Gasse uit de De Bosschaertstraat. En zijn buren hebben allemaal hetzelfde probleem.

”Het is al de vierde keer in twee weken dat die mannen hier staan”, zegt Philippe Van Gasse van huisnummer 46. ”In mijn kelder staat het water tot hier”, wijst hij tot onder zijn kin. ”En dan weten dat ik in de vijf jaar dat ik hier woon, nooit water in mijn kelder heb gehad!”

Hetzelfde verhaal klinkt bij de buren op nummer 22. ”Bij de minste bui gutst het water uit de riool en loopt het trottoir onder”, zegt Jean Elst. ”We hebben tot hiertoe altijd geluk gehad dat het water niet langs de voordeur naar binnen liep.” Vroeger gebeurde het ook wel eens dat de riool het water niet kon slikken, weten de buren. ”Dit stukje van de De Bosschaertstraat ligt een beetje in een put”, zegt Jean. ”En dus krijgen we al het water uit de buurt, maar vroeger was dat alleen als het énorm hard goot. Nu is het bij elke bui.”

Vroeger, dat was voor de Sint-Bernardsesteenweg werd heraangelegd. Volgens de bewoners zijn de werkzaamheden zeker de oorzaak van de wateroverlast. ”Ik weet niet wat ze hebben uitgespookt met die rioleringen”, zucht Philippe Van Gasse. ”We hebben al naar de stad gebeld om ons probleem aan te kaarten, maar we krijgen maar nooit de juiste persoon te pakken. We blijven proberen hoor”, zegt Philippe. ”Want een mens kan zo niet eens meer met een gerust hart op vakantie vertrekken. Wat als je huis onder water loopt?”