9 van de 10 computers wordt bespioneerd

Negen van de tien computers wordt bespioneerd, steeds meer consumenten hebben last van 'spyware'. Zonder dat ze het beseffen kijkt een wildvreemde over hun schouder mee en registreert hun surfgedrag.

GPD

Ondanks beveiligingssystemen groeit het aantal met spyware geïnfecteerde huiscomputers. Dat concludeert spywarespecialist Webroot in het State of Spywarerapport.

Spyware is software die zich onzichtbaar op de pc nestelt.

Thuiscomputers

Webroot stelt vast dat de makers en verspreiders van spyware zich meer dan ooit richten op thuiscomputers. Bedrijven hebben hun computer vaak beter beveiligd.

Het spiekgedrag is heel winstgevend voor criminelen. Per jaar wordt voor miljarden euro's van nietsvermoedende computergebruikers gestolen, aldus Webroot. Adressen en gegevens worden voor veel geld doorverkocht.

Trojan Horse

Gevaarlijk is vooral de zogenoemde trojan horse, software vermomd als een legaal en onschuldig programma, dat tegelijkertijd stiekem informatie aftapt. Bijna eenderde van de thuiscomputers draait met een trojan horse. Het aantal trojan horse-besmettingen steeg het afgelopen jaar met drie procent.

Webroot, een bedrijf dat ook anti-spyware ontwikkelt, waarschuwt dat consumenten bewuster met hun computer moeten omgaan en vaker de nieuwste versies van hun anti-virus en anti-spywareprogramma's moeten downloaden. Webroot trof in zijn onderzoek in totaal 527.136 sites aan waarop spyware werd verspreid. Het meeste is afkomstig uit de Verenigde Staten (67%), Duitsland (7%) en Groot-Brittannië (6%).

Nu in het nieuws