Straks drie planeten erbij?

Volgens een voorstel dat deze dagen in Praag ter tafel ligt bij de Internationale Astronomische Unie (IAU) zal ons zonnestelsel voortaan twaalf planeten tellen in plaats van negen.

Belga

De diepgaande wijziging in alle lexicons en (hand)boeken omtrent astronomie heeft te maken met een nieuwe definitie van het begrip "planeet".

Sinds enkele jaren bakkeleien astronomen over de status van de pas in 1930 ontdekte planeet Pluto, terwijl verbeterde observatietechnieken de ontdekking van nieuwe hemellichamen in de uithoeken van ons zonnestelsel mogelijk maakte.

Op de 26ste algemene vergadering van de IAU, die sinds 1919 de autoriteit bezit om hemellichamen te catalogiseren en een officiële naam te geven, is nu bij wijze van compromis voorgesteld dat ons zonnestelsel officieel twaalf planeten telt: de "traditionele" negen (waaronder dus ook Pluto dat daarmee zijn status behoudt), de planetoïde Ceres die in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter rondom onze Zon wentelt en die aldaar de grootste planetoïde en zelf ex-planeet is, de Plutomaan Charon die dankzij haar grootte haar status verhoogt en het drie jaar geleden voorbij de baan van Pluto gevonden object 2003 UB313, dat door zijn ontdekkers met de naam Xena is bedacht. Xena, waar ook al een maan is gezien en dat groter is dan Pluto, was eigenlijk de oorzaak van een herziening van de definitie van een planeet.

Definitie

Die nieuwe definitie luidt volgens de BBC dat men pas van een planeet kan gewagen indien het object rond een ster moet wentelen maar zelf geen ster mag zijn. Een tweede criterium is dat het hemellichaam een zodanige massa moet hebben dat het zich door zijn eigen zwaartekracht een sferische vorm geeft.

De beslissing zou volgende week donderdag moeten vallen, nadat de IAU twee jaar lang met de kwestie heeft geworsteld. Ondertussen wordt er voor de toekomst een tiental kandidaat-planeten verwacht.

Nu in het nieuws