'Zwaarlijvigheid groter probleem dan ondervoeding'

Print
Er zijn in de wereld meer zwaarlijvigen dan mensen die honger lijden en er zijn dringend economische prikkels nodig om dit probleem tegen te gaan.
Dat heeft een Amerikaanse professor in de voedingsleer, Barry Popkin, deze week gezegd op een congres van de Internationale Bond van Landbouweconomen in het Australische Queensland.

De overgang van een hongerende naar een zwaarlijvige wereld heeft zich dramatisch snel voltrokken, zei Popkin. Dat komt volgens hem doordat mensen in plaats van granen steeds meer dierlijke producten en plantaardige oliën zijn gaan gebruiken en ook nog eens steeds minder zijn gaan bewegen.

De combinatie van deze beide factoren heeft ervoor gezorgd dat zwaarlijvigheid inmiddels een groter probleem is dan ondervoeding, zo betoogde de professor.

Voorbeeld China
Deze verandering kan volgens Popkin het beste worden geïllustreerd door China als voorbeeld te nemen. Ook daar eten steeds meer mensen voedsel dat veel vet en olie bevat en leiden steeds meer mensen een zittend bestaan. Ze werken op kantoor, verplaatsen zich per auto en kijken in hun vrije tijd televisie.

Om zwaarlijvigheid te bestrijden zouden overheden gezond voedsel goedkoper moeten maken, aldus de professor, die is verbonden aan de Universiteit van North Carolina. Volgens zijn landgenoot Barry Senauer, hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Minnesota, is het heffen van belasting op vet voedsel in landen als de VS politiek onaanvaardbaar.

Hij ziet meer in het duurder maken van autorijden en het aanmoedigen van het gebruik van het openbaar vervoer.

.

Nu in het nieuws