Dakloze zag uniformen voor trouwjurken na eten chocolade

De marechaussee waarschuwt voor hallucinerende chocoladerepen op de luchthaven van Schiphol. De politiedienst kwam de reep 'NOIR de NOIR' op het spoor nadat een dakloze die de reep had gegeten niet alleen ziek werd, maar ook last kreeg van allerlei waanbeelden en angsten.

Belga

"De waanbeelden gingen zelfs zo ver dat deze man uniformen voor trouwjurken aanzag", vertelt woordvoerder Rob Stenacker van de marechaussee.

Inmiddels heeft het Nederlands Forensisch Instituut een zelfde reep die we vonden, onderzocht. Daaruit bleek dat er de hallucinerende stof psilocine in was verwerkt. Deze stof wordt aangemerkt als een harddrug".

Paddo's

Psilocine is een van de psychoactieve stoffen die in paddo's (hallucilogene paddenstoelen, nvdr) zitten.

De marechaussee waarschuwt nu, omdat de reep regelmatig op de luchthaven wordt aangetroffen. Stenacker: "We vermoeden dat reizigers de repen ergens anders vandaan hebben, maar die niet durven mee te nemen op hun vlucht, omdat er drugs in zitten. Daarom worden ze op het vliegveld achterlaten. We willen nietsvermoedende mensen waarschuwen voor de gevolgen van het eten van deze repen. De kans bestaat ook dat kinderen er een vinden en opeten".

De verwerking van paddo's in andere producten is in Nederland verboden, omdat smartshops alleen verse paddo's mogen verkopen.

Hoewel onbekend is waar de repen worden verkocht, is de toepassing van psilocine in chocolade volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut al veel langer bekend.

Repen bestaan al langer

"Navraag bij een groothandel in smartproducten leert dat dergelijke repen al jaren bestaan", aldus een woordvoerder. "De Franse politie heeft er in april van dit jaar ook voor gewaarschuwd nadat er in dat land repen opdoken die afkomstig bleken te zijn uit België".