'Elf maanden stuurloos op zee'

In het westen van de Stille Zuidzee is woensdag een Mexicaanse vissersbootje aangetroffen met drie opvarenden, die mogelijk elf maanden stuurloos op de oceaan hebben rondgedobberd.

GPD

De vissers waren zo'n 8000 kilometer van huis in een kleine vissersboot van slechts acht meter lengte, die werd aangetroffen door een Taiwanese vissersboot tussen de Marshall Eilanden en Kiribati. Volgens eerste berichten had het bootje nog twee andere vissers aan boord gehad, maar die werden niet aangetroffen; zij zouden zijn verdronken.

Kort na hun vertrek vorig jaar september uit San Blas aan de Mexicaanse kust, zouden zij motorproblemen hebben gekregen, waarna hun bootje ver de oceaan op is gedreven.

Hoe de drie het lange verblijf op zee hebben overleefd is nog niet duidelijk, mede als gevolg van taalproblemen tussen hen en de Taiwanese vissers die hen hebben gered.

Volgens de directeur van een visbedrijf op de Marshall Eilanden, waar de vissers heen worden gebracht, zouden de uitgehongerde en sterk vermagerde mannen hebben geleefd van regenwater, zeevogels en vis.

Nu in het nieuws