Ook Flahaut wil Belgische soldaten naar Libanon sturen

Minister van Defensie André Flahaut staat gunstig tegenover het idee om Belgische militairen te laten deelnemen aan een VN-vredesmacht voor Libanon, "na de onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden" zoals dinsdag gevraagd door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Belga

Dat heeft hij woensdag laten weten in een persbericht.

Flahaut heeft de Generale Staf al gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken, "rekening houdend met de missies die Defensie nu al heeft in Afghanistan, de Democratische Republiek Congo (DRC) en de Balkan", aldus de minister aan Belga na een bezoek aan de luchtmachtbasis van Bevekom. Voor die opdrachten worden tussen de 800 en 850 manschappen ingezet.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht toonde zich woensdag in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen ook al voorstander van een Belgische deelname, onder bepaalde voorwaarden, aan een internationale vredesmacht in het zuiden van Libanon. "Het zou slecht overkomen dat België geen deelnemende partij zou zijn", meent Flahaut. De minister vindt het nog "te vroeg" om daar een troepenaantal op te plakken.

Voor de minister van Landsverdediging moeten de VN een "duidelijk, precies en robuust" mandaat uitwerken voor de vredesmacht, om "een onduidelijke situatie te vermijden en de veiligheid van de ingezette militairen maximaal te verzekeren". "Mijn eerste criterium is de veiligheid van de manschappen en het materieel. Deze vredesmacht moet daadwerkelijk kunnen tussenkomen en zich niet beperken tot de rol van eenvoudige waarnemer", aldus Flahaut.

De PS-minister stelt dat hij de Belgische troepen niet wil blootstellen aan een "dramatische ervaring", zoals die in Rwanda, waar tien Belgische blauwhelmen in 1994 het leven lieten.