Iraans president Mahmoed Ahmadinejad lanceert eigen weblog

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft zondag/gisteren zijn eigen blog op internet gelanceerd. Die bestaat hoofdzakelijk uit een lange autobiografie waarin de Iraanse, Islamitische Revolutie wordt bejubeld.

Belga

De website (www.ahmadinejad.ir) werd "Mahmoud Ahmadinejad: persoonlijke nota's" gedoopt, maar was maandag meer overbelast dan toegankelijk.

De tekst staat op het net in het Perzisch, het Engels, het Arabisch en weldra in het Frans. De lezer wordt getrakteerd op een lange autobiografie van meerdere pagina's. Die begint vanaf zijn geboorte "in een arm gezin" en loopt tot 1989, het jaar waarin ayatollah Ruhollah Khomeini stierf.

Toch zijn er slechts weinig persoonlijke details te lezen over zijn levensweg. De tekst is vooral gewijd aan de periode van imam Khomeini, waarover Ahmadinejad zegt dat "hoe meer ik zijn gedachtengoed en zijn filosofie leerde kennen, hoe meer affectie ik kreeg voor de goddelijke leider".

De Iraanse president levert ook scherpe kritiek op de VS die hij als "een globale arrogantie" aanziet en die hij als belangrijkste verantwoordelijke beschouwt voor de aanval op Iran door het Irak van Saddam Hoessein.

Over zijn eerste schrijfsels zegt de president zelf dat die nogal lang zijn en besluit met het voornemen om het de volgende keer wat korter te maken.