Rampenfonds reizen in diepvries

Het project voor een rampenfonds voor reizen, dat na de tsunami van eind 2004 in Zuid-Oost-Azië was aangekondigd door de Belgische reissector, zit in de diepvries. Reden: te duur.

Belga

Elke reisorganisator zet dus zijn eigen crisismanagement voort.

Het rampenfonds voor reizen werd begin vorig jaar aangekondigd. Toen luidde het dat alle touroperators het eens waren dat zo'n fonds nodig was. Om het fonds te spijzen, zouden alle reizen enkele euro's duurder worden.

"We hebben echter verscheidene studies uitgevoerd en zijn tot de vaststelling gekomen dat het rampenfonds en zijn wettelijke bepalingen voor de grote touroperators drie keer duurder zouden zijn dan het eigen crisismanagement", aldus Claude Pérignon van Thomas Cook.

Huidig systeem werkt goed

"Dat is te duur om het huidige systeem, dat op zich goed werkt, op te geven. Financieel zou een rampenfonds geen goede beslissing geweest zijn."

Volgens Pérignon ligt het rampenfonds nu in de diepvries. "Het idee is nog niet definitief begraven, maar we hebben momenteel geen vooruitzichten dat zo'n solidariteitsfonds goedkoper kan."

De touroperators blijven dus zelf hun crisismanagement voort organiseren. Wettelijk kunnen ze de kosten die ze maken tijdens rampen nadien aan de reizigers doorrekenen, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

"En het is ook niet de bedoeling dat dit in de toekomst gebeurt", benadrukt Pérignon. Reizen zal dus niet duurder worden.