Vlaamse mosselen volgende week verkocht

Print
In Oostende zijn woensdag de eerste Vlaamse mosselen aan land gebracht en geproefd. Het gaat om de eerste commerciële oogst van een experiment dat José Reynaert in 1999 startte.
Vermoedelijk volgende week wordt de oogst van drie ton verkocht in de Oostendse Vismijn.

Enkele maanden terug werden op zee door Reynaert en Versluys vier kooien met mosselzaad uitgezet. Drie van de vier kooien gingen verloren en zakten naar de bodem. De enige overgebleven kooi zorgt nu voor circa drie ton opbrengst.

Als het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn goedkeuring geeft, kan worden geoogst. Momenteel bevat het zeewater door het warme weer in juli te veel algen. De resultaten van nieuwe stalen worden eind deze week verwacht.

Drie dagen oogsten
De oogst neemt volgens havenvoorzitter Johan Vande Lanotte drie dagen in beslag. De mosselen worden in Oostende aan land gebracht en verpakt door het Oostends mosselverwerkingsbedrijf Mytilus. Daarna, vermoedelijk volgende week, worden de mosselen verkocht in de vismijn.

Particulieren kunnen tot drie kilogram Vlaamse mosselen kopen, restaurants tot 15 kilogram. De prijs zal volgens Willy Versluys lager liggen dan de Zeeuwse mosselen.

Momenteel zijn er nog geen Vlaamse mosselen van het Jumbo-formaat. Dat zal volgens Versluys de volgende jaren wel het geval zijn.

De initiatiefnemers laten intussen in Nieuwpoort nieuwe verbeterde kooien bouwen met het oog op een nieuwe kweek volgende zomer.

1999 start experiment
In 1999 startte scheepstechnieker José Reynaert uit Leffinge met het Vlaamse hangmosselproject in volle zee. Hij kreeg daarbij de steun van reder Willy Versluys. Met steun van de Vlaamse en Europese overheid kreeg het project vorm.

Voormalig federaal minister voor de Noordzee Johan Vande Lanotte bakende twee gebieden af voor de mosselkweek. In de gebieden mag niet worden gevaren of gevist.

Op 7 oktober 2005 verkreeg het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende (AGHO) een vergunning voor de productie van tweekleppige weekdieren. Op 7 juli 2006 verkregen Willy Versluys en José Reynaert de goedkeuring voor een experiment op grote schaal. De Stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling (SDVO) voert intussen in hetzelfde gebied voor Nieuwpoort en op de Thorntonbank een gelijkaardig kweekexperiment uit.

De reacties op de eerste oogst waren woensdag in Oostende zeer positief. De Vlaamse mosselen bevatten veel vlees en hebben een mooie kleur. Hun lichte schelp bevat weinig pokken. De mossels bevatten weinig zand en krabbetjes. Ze hebben ook weinig baardgroei.

.

Nu in het nieuws