Belg op zoek naar de zon

Door het slechte weer zitten lastminutevakanties sterk in de lift, zo leert een korte rondvraag bij touroperators Neckermann en TUI (Jetair).

Belga

Op de vakantielijn van Neckermann waren er maandag al twintig procent meer boekingen dan vorige maandag. Eenzelfde verhaal is te horen bij TUI.

Beide touroperatorgroepen zien dat er momenteel zeer veel lastminutevakanties geboekt worden naar zonnige bestemmingen. Bij Neckermann werden maandag op de Vakantielijn, waar telefonisch geboekt kan worden, twintig procent boekingen meer genoteerd dan vorige maandag.

"In vergelijking met dezelfde maandag vorig jaar zijn er dertig procent meer boekingen, maar vorig jaar viel 15 augustus wel op die maandag", verduidelijkt Pierre Fivet van Neckermann. De reiskantoren geven naar verluidt een zelfde beeld.

Ook TUI ziet een sterke stijging van het aantal boekingen voor lastminutevakanties in vergelijking met vorig jaar en met twee à drie weken geleden, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Precieze cijfers zijn daar momenteel niet voorhanden.

Niet te kieskeurig

Vanhaelemeesch wijst potentiële boekers er wel op dat ze "niet te kieskeurig" mogen zijn. "Er moet een beetje gepuzzeld worden, zowel met de bestemming als met de reisduur en de datum van terugreis. Terugreizen voor 1 september ligt moeilijk". Dat bevestigt Fivet van Neckermann.

Hoeveel goedkoper de lastminutevakanties zijn, valt moeilijk te zeggen, klinkt het bij beide touroperators. "Specifiek voor Turkije kunnen we zeggen dat de reizen vijftien tot twintig procent goedkoper zijn, maar voor de andere bestemmingen zijn het de gewone prijzen", aldus Fivet.

Hij voegt er nog aan toe dat de Belgen met het slechte weer niet alleen aan lastminutevakanties naar de zon denkt. "Onze winterbrochure is net uit en er zijn nu al mensen die vroegboeken voor de winter."