Ruim 200.000 nieuwe banen in Frankrijk in 2006

Na de grootste kwartaalgroei in twintig jaar verwacht de Franse minister van Economie Thierry Breton dat er dit jaar in Frankrijk meer dan 200.000 banen zullen worden gecreëerd. Dat heeft de minister maandag gezegd in een interview met de Franse krant La Tribune.

Belga

In 2005 kwamen er 99.000 banen bij in Frankrijk. Volgens Breton zal 80 procent van deze banen gecreëerd worden in de particuliere sector.

De Franse economie kende in het tweede kwartaal van dit jaar een groei van bijna 1,2 procent ten aanzien van 0,5 procent in de eerste drie maanden van 2006. Breton ziet geen redenen om te denken dat "deze tendens zich binnenkort zou omkeren".

Voor het hele jaar verwacht Breton een groei "aan de bovenzijde" van de schijf 2-2,5 procent. En de groei in 2007 dient zich "goed, erg goed" aan, zo luidt het.

"De groei kan de werkgelegenheid doen heropleven, wat de consumptie ondersteunt; de uitvoer bereikt recordhoogtes en de bedrijven kunnen nog meer investeren," aldus de minister.

De inflatie is onder controle en de hoge brandstofprijzen hebben geen invloed op de andere sectoren, zo luidt het nog. Minister van Begroting Jean-François Coppé verwacht dit jaar meerinkomsten uit belastingen "die dichter bij drie miljard euro dan bij één miljard euro liggen".