Economie in eurozone kent sterkste groei in zes jaar

De economie in de twaalf landen van de eurozone is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,9 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar. Dat blijkt uit de eerste schattingen die Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, maandag bekendgemaakt heeft. Het gaat om de beste trimestriële prestatie in zes jaar. De groei bedraagt 2,4 procent op jaarbasis.

Belga

In het eerste kwartaal was de economie in de eurozone met 0,6 procent gegroeid of met 2 procent op jaarbasis.

Vooral Frankrijk, met een groei van 1,2 procent ten aanzien van 0,5 procent in het eerste kwartaal, trok de kar van de eurozone-landen. Ook Duitsland, de grootste economie van Europa, deed beter dan verwacht: daar groeide de economie met 0,9 procent (0,7 procent in het eerste kwartaal). Spanje (0,9 pct na 0,8 pct in het eerste kwartaal) en Nederland (1 pct na 0,3 pct) kenden een forsere groei, enkel in Italië (0,5 na 0,7 pct) was er een groeivertraging.

Dankzij deze prestatie zou de economische groei van de eurozone over het volledige jaar wel eens hoger kunnen uitvallen dan de Europese Centrale Bank eerder dit jaar vooropstelde. De ECB ging voor 2006 uit van een economische groei van 2,1 procent.

De Europese Commissie verhoogde maandag de groeiverwachtingen voor het derde kwartaal en gaat nu uit van een groei van 0,4 tot 0,9 procent, maar verlaagde de verwachtingen voor het laatste kwartaal tot een schijf van 0,5 tot 0,9 procent. Dat zou het begin kunnen zijn van een groeivertraging: voor het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht de Commissie een groei van 0,2 tot 0,8 procent.