Moord in VS na 10 jaar opgelost

In Thailand is een Amerikaan gearresteerd die ervan wordt verdacht in december 1996 de 6-jarige JonBenet Ramsey te hebben vermoord.

AP Ned

Het lichaam van het meisje werd destijds gevonden in de kelder van haar ouderlijk huis in Boulder in de Amerikaanse staat Colorado. De moord heeft de gemoederen in de VS jarenlang beziggehouden en de ouders van het meisje zijn een tijd als mogelijke verdachten in beeld geweest.

De verdachte, de 41-jarige John Mark Karr, zou enige tijd in Heemstede als privé-leraar en oppas hebben gewerkt. Volgens de Thaise politie heeft hij bekend.

'Dood was ongeluk'

Karr werd aangehouden in een hotel in de Thaise hoofdstad Bangkok. Tegen journalisten zei hij donderdag dat hij zich met JonBenet Ramsey in de kelder van haar huis bevond toen het meisje overleed en dat haar dood een ongeluk was. Hij zei niet wat zijn relatie tot de familie Ramsey was.

Het meisje, dat geregeld meedeed aan schoonheidswedstrijden voor kinderen, kwam door mishandeling en wurging om het leven.

Volgens de advocaat van de familie Ramsey woonde Karr bij de Ramseys in de buurt, toen zij nog in Georgia woonden. JonBenets moeder Patsy overleed in juni van dit jaar.

Ontvoeringspoging

De Thaise politiewoordvoerder Suwat Tumrongsiskul zei dat Karr kort na zijn aanhouding bekende en dat de moord een uit de hand gelopen ontvoeringspoging was. Bij het lichaam van het meisje lag een briefje waarop 118.000 dollar losgeld werd geëist.

Tegen Amerikaanse ondervragers zei Karr dat hij het meisje had gedrogeerd en seks met haar had gehad toen ze nog in leven was, maar dat hij zich daarna realiseerde haar 'per ongeluk' te hebben gedood, aldus Tumrongsiskul.

Karr wordt binnen een week overgebracht naar de VS, waar hij zal worden vervolgd voor onder andere moord, ontvoering en het seksueel misbruiken van een kind, zei een naar Bangkok afgereisde woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid.

Ze zei dat Karr sinds lange tijd als verdachte gold en dat hij mogelijk ook iets te maken heeft met een zaak in Californië. maw581/899/1064/mv/maw3021cptb 171639 aug 06GMT