Rechter fluit luistervink Bush terug

Een federale rechter in de VS heeft de onmiddellijke stopzetting bevolen van het controversiële afluisterprogramma van president George W. Bush. Het is de eerste rechter die het programma onderuit haalt.

Belga

Volgens rechter Anna Diggs Taylor is het aftappen van het Amerikaanse telefoon- en emailverkeer met het buitenland door het NSA (National Security Agency) in strijd met de grondwet en houdt het een schending in van het recht op vrije meningsuiting en de privacy.

Bush is met het "buitengerechtelijke" wiretap-programma zijn bevoegdheden te buiten gegaan, luidde het oordeel.

Staatsgeheimen

De Amerikaanse regering heeft steeds het standpunt verdedigd dat het programma wel binnen de bevoegdheid viel van de president. Dat bewijzen zou echter de onthulling van staatsgeheimen vereisen, aldus de regering-Bush.

Het was de American Civil Liberties Union (ACLU) die de zaak aanhangig maakte. De organisatie deed dat namens journalisten, wetenschappers en advocaten die zeiden dat het afluisterprogramma het moeilijk maakte om nog hun job te doen.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft volgens CNN aangekondigd dat het in beroep gaat tegen het vonnis van de rechter in Detroit.