Hezbollah neemt kosten heropbouw voor zich

Print
Honderden mensen hebben zich in een schoolgebouw in Beiroet gemeld bij Hezbollah-leden om in aanmerking te komen voor de financiële hulp die veel mensen nodig hebben om nieuwe woonruimte te vinden of hun beschadigde huis op te knappen.
Het Israëlische leger heeft de afgelopen maand grootschalige bombardementen uitgevoerd in het zuiden en oosten van Libanon in de strijd tegen de Hezbollah en ook de zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn zwaar getroffen.

Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah zei maandag, enkele uren nadat het staakt-het-vuren van kracht was geworden, de Libanezen te zullen helpen bij de wederopbouw.

Volgens een van de Hezbollah-leden in het schoolgebouw zijn in Zuid-Beiroet 190 gebouwen compleet verwoest en negentig zwaar beschadigd.

Compensatie of hulp
Mensen wier huizen compleet zijn vernield, krijgen van de Hezbollah geld om een jaar elders de huur te betalen en om nieuwe meubels aan te schaffen. Als mensen hun woning zelf repareren, zorgt de Hezbollah voor financiële compensatie, maar de beweging kan ook mensen sturen om het werk op te knappen.

Volgens Nasrallah zijn in de oorlog zo'n vijftienduizend wooneenheden getroffen. De schade loopt dan ook in de honderden miljoenen euro's.

Het sociale vangnet waarin de Hezbollah normaliter voorziet en het bieden van noodhulp, zoals nu, dragen in belangrijke mate bij aan de steun voor de beweging onder de Libanese bevolking.

.

Nu in het nieuws