Israël blijft nog maanden in Libanon

Het Israëlische leger zou nog maanden aan de grens in Zuid-Libanon kunnen blijven. Dat heeft de Israëlische legerleider Dan Haloetz verklaard.

Belga

Haloetz zou dat gezegd hebben als reactie op beweringen van de Israëlische militaire inlichtingendienst tijdens een bijeenkomst van de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie. "De volledige ontplooiing van de tijdelijke troepenmacht van de Verenigde Naties in Libanon zal enkele maanden in beslag nemen", aldus een medewerker van de Israëlische militaire inlichtingendienst. "Tot dan zullen de Israëlische troepen ter plaatse moeten blijven".

Een andere topfunctionaris liet dan weer weten dat het leger zich momenteel al aan het terugtrekken is.

Dinsdag liet Haloetz nog verstaan dat de overdracht van de regio in handen van het Israëlische leger aan de Libanese troepen "een week tot tien dagen" zou duren.

"De principes van het staakt-het-vuren beginnen concreter te worden", klonk het toen nog op de militaire radio. "Dat betekent dat het Israëlische leger de macht zal overdragen aan de VN-blauwhelmen, die de macht op hun beurt zullen overdragen aan het Libanese leger. Als alles kalm verloopt, zoals momenteel het geval lijkt te zijn, zal het hele proces een week tot tien dagen in beslag nemen".