Russisch-Japanse rel na dood Japanse visser

Print
Een Japanse krabbenvisser is vanmorgen door de bemanning van een Russische patrouilleboot doodgeschoten, nadat hij de Russische territoriale wateren zou zijn binnengevaren en weigerde te stoppen. Het incident heeft meteen geleid tot een diplomatieke ruzie tussen Japan en Rusland.
Beide landen bestrijden al tientallen jaren elkaars territoriale aanspraken in het gebied van de eilandengroep de Koerillen. Het was echter voor het eerst in vijftig jaar dat zich een dergelijk incident voordeed.

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken eiste opheldering en excuses van de Russen en de onmiddellijke vrijgave van de vissersboot en de resterende drie bemanningsleden, die zijn overgebracht naar het eiland Kunashiri. De Russische ambassadeur in Tokio werd op het ministerie ontboden om de Japanse protesten in ontvangst te nemen. Volgens Tokio hebben de Russen 'buitensporig geweld' toegepast. Een Russische diplomaat zei dat was geschoten nadat de vissers een bevel van de patrouilleboot om te stoppen hadden genegeerd.

Japan en Rusland zijn al tientallen jaren in een conflict verwikkeld over de eilandengroep die zich uitstrekt ten noordoosten van het Japanse eiland Hokkaido. Het gaat om vier eilandjes op nauwelijks tien kilometer van de kust van Hokkaido. De toenmalige Sovjetunie bezette de eilanden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, waardoor 17.000 Japanse bewoners gedwongen werden te vertrekken. Door dit conflict hebben beide landen nog steeds niet officieel vrede gesloten, zestig jaar na het einde van de oorlog.

Rusland heeft zich eerder bereid verklaard twee van de vier eilanden aan Japan terug te geven, maar de Japanners eisen ze alle vier op. De Japanners noemen de eilandengroep de 'noordelijke Gebieden', terwijl de Russen spreken van de Zuidelijke Koerillen. Er vinden geregeld visserijgeschillen plaats, waarbij de bemanningen van Russische patrouilleboten proberen vissers gevangen te nemen. Maar zij gebruiken daarbij zelden groot geweld. De laatste keer dat zich een gewelddadig incident voordeed zoals dat van vanmorgen, was in oktober 1956.

.

Nu in het nieuws