Belgische agenten vast in Somaliland

Print
Drie Nederlandstalige agenten van de federale politie van Zaventem zijn dinsdagochtend op het vliegveld van Hargeisa, de hoofdstad van het afgescheiden noorden van Somalië, aangehouden. De drie kwamen daar een uitgeprocedeerde asielzoeker aan de lokale autoriteiten ‘overhandigen’.
De ‘aanhouding’ werd dinsdag aan de Britse BBC bevestigd door ‘luchtvaartminister’ Ali Warran Ade van het afgescheiden Somaliland. Volgens hem hadden de drie geen papieren, geen visa en geen toestemming.

De drie agenten moesten blijven. In hun plaats werd de uitgeprocedeerde met hetzelfde vliegtuig naar Ethiopië teruggestuurd.

Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Belgische ambassade in Kenia bemiddelt en vandaag al een oplossing verwacht. Bij Binnenlandse Zaken zegt directeur- generaal Fernand Koekelberg optimistisch te zijn maar niet te begrijpen wat er is misgegaan.

”Het was de allereerste keer dat we een uitgeprocedeerde naar Somaliland brachten, na een vlucht via Ethiopië. Maar de drie agenten moesten daar niet eens het vliegveld verlaten. Ze zouden met hetzelfde vliegtuig terugkeren. De overheden namen evenwel hun papieren en tickets af en brachten hen onder in een hotel. Weliswaar met bewegingsvrijheid."

.

Nu in het nieuws