Bestand Libanon houdt stand

Het bestand in Zuid-Libanon houdt stand. Er werden slechts enkele incidenten gemeld. De Israëlische strijdkrachten doodden zeker zes Hezbollah-strijders. Hezbollah heeft geen raketten afgevuurd.

GPD

Israël had verklaard alleen in actie te zullen komen als het leven van de eigen militairen direct gevaar loopt.

Het Israëlische leger heeft delen van de troepenmacht van rond 30.000 man teruggegtrokken. Israël houdt troepen in het gebied tot de internationale strijdmacht is aangekomen. Hezbollah heeft geen raketten meer afgevuurd op Israël.

Vele duizenden Libanezen die na het uitbreken van de vijandelijkheden uit het zuiden waren gevlucht keren terug ondanks waarschuwingen van Israël dat ze beschoten kunnen worden.

Veelal treffen ze totaal verwoeste dorpen en steden aan.

Hulpverlening moeilijk

Hulporganisaties ondervinden nog steeds grote moeilijkheden bij het bereiken van delen van het zuiden, veel plaatsen zijn onbereikbaar. Een VN-woordvoerder zei dat nu er een bestand geldt, er geen gebieden meer mogen zijn waar hulpverleners geen toegang hebben.

Dodentol

De oorlog, die op 12 juli begon nadat Hezbollah-strijders twee Israëlische militairen hadden ontvoerd, heeft aan minstens 1.100 Libanezen het leven gekost en aan 156 Israëliërs. Israël zegt 530 Hezbollah-strijders te hebben gedood, de islamitische terreurorganisatie heeft het verlies van 80 leden toegegeven.

Beide partij eisen de overwinning op. De Israëlische regering zegt Hezbollah een zware slag te hebben toegebracht. "We hebben niet gefaald in deze oorlog", aldus een Israëlische bewindsman. Premier Ehud Olmert verklaarde dat zijn land op de leiders van Hezbollah zal blijven jagen.

Hezbollah spreekt van een 'fantastische (goddelijke) zege'. In Beiroet werd een pamflet verspreid met de afbeelding van een lanceerplaats voor raketten, de Hezbollah-vlag erboven en twee strijders ernaast.

Volgens de resolutie van de VN-Veiligheidsraad moet Israël met de terugtrekking beginnen als internationale vredestroepen en Libanese reguliere strijdkrachten in het gebied worden ontplooid.

Hezbollah moet haar eenheden dan eveneens weghalen. Nog steeds is niet duidelijk of de islamitische organisatie ook zal ontwapenenen.