Tegenstander Chavez ontsnapt uit gevangenis

Carlos Ortega, de voormalige Venezolaanse vakbondsleider en een van de grootste tegenstanders van de linkse regering van president Hugo Chavez, is zondag in Venezuela ontsnapt uit een militaire gevangenis.

Belga

Ortega vluchtte uit de gevangenis van Ramo Verde, een vijftigtal kilometer ten zuiden van hoofdstad Caracas.

Carlos Ortega werd in december 2005 wegens zijn leidende rol bij een twee maanden durende algemene staking tot een celstraf van 15 jaar en elf maanden veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan "burgerlijke rebellie" en "aansporing tot crimineel gedrag".

Ortega behoorde in april 2002 tot de voornaamste organisatoren van de gewelddadige afzetting van Chavez, die echter na amper 48 uur terug aan de macht was. Na de mislukte staatsgreep organiseerde Ortega eind 2002 mee de algemene staking, die de Venezolaanse economie gedurende meer dan twee maanden lam legde en het Zuid-Amerikaanse land circa 10 miljard dollar aan inkomsten uit de oliehandel kostte.

Toen ook die actie mislukte, vluchtte de tegenstander van de regering uit angst voor het gerecht begin 2003 naar het Midden-Amerikaanse land Costa Rica.

Behalve Ortega konden ook drie legerofficieren ontsnappen. Volgens openbaar aanklager Isajas Rodriguez is er nog geen spoor van Ortega.

Volgens de advocaten van de vier ontsnapten, zou het wel eens om een ontvoering kunnen gaan, om hen te vermoorden. Die theorie werd door de autoriteiten afgedaan als "absurd".