60 schoolmeisjes dood bij gevechten Sri Lanka

De strijd tussen het Sri Lankaanse leger en de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers verhevigt in snel tempo. Bij een bombardement op een weeshuis, gisteren, kwamen zeker 61 schoolmeisjes om het leven en raakten ruim honderd andere kinderen gewond.

GPD

Volgens de Tamil Tijgers is het bombardement uitgevoerd door het regeringsleger. In het opvangtehuis in het noorden van het land waren op het moment van de aanval vierhonderd schoolmeisjes aanwezig voor een EHBO-cursus, aldus de rebellen.

Niet veel later ontplofte een zware mijn in de hoofdstad Colombo, in de buurt van de ambtswoning van president Mahinda Rajapakse. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven.

Toename spanningen

Op Sri Lanka zijn de spanningen tussen de rebellen en de regering dit jaar flink toegenomen, ondanks meerdere pogingen van de internationele gemeenschap vredesbesprekingen op gang te krijgen. Officieel geldt een staakt-het-vuren, dat in 2002 is afgesproken, maar dat regelmatig wordt overschreden door zowel het regeringsleger als de rebellenbeweging.

De Tamil Tijgers strijden voor een onafhankelijk noordoosten van het land. Dit is het dichtstbevolkte deel van het eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. De burgeroorlog die hierover ontstond, duurt al meer dan twintig jaar en heeft aan meer dan 64.000 mensen het leven gekost.