Michel naar Libanon en Israël

Europees commissaris voor Humanitaire Hulp en Ontwikkeling, Louis Michel, is aan een rondreis in Libanon en Israël begonnen. Hij wil er de toegang tot hulp voor de slachtoffers op de agenda zetten.

Belga

Hij wordt vergezeld door vertegenwoordigers van het Finse EU-voorzitterschap.

Libanon

Louis Michel heeft maandag een onderhoud met de Libanese premier, Fouad Siniora, en met andere leden van de Libanese regering. Daarna ontmoet hij vertegenwoordigers van humanitaire organisaties. Dinsdag bezoekt Michel een vluchtelingencentrum in het zuiden van Beiroet en woensdag gaat het richting Tyrus, in het zuiden van het land.

Israël

Donderdag vertrekt Michel naar Tel Aviv om er de humanitaire situatie in het oorlogsgebied te bespreken met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, en haar collega van Defensie, Amir Peretz. Louis Michel is voorts van plan een ziekenhuis in de stad Haifa in het noorden van Israël te bezoeken.

Staakt-het-vuren

Bij het begin van de crisis in het Midden-Oosten heeft Louis Michel Israël herhaaldelijk opgeroepen hulpcorridors naar Zuid-Libanon te openen om de bevolking daar humanitaire hulp te kunnen verlenen, maar daaraan kwam Israël maar mondjesmaat tegemoet.

Een woordvoerder van Echo, het bureau van de Europese Unie voor humanitaire hulp, bevestigt dat de toegang tot de humanitaire hulp tijdens de vijandelijkheden de hele tijd problematisch is geweest. "We zullen zien hoe de situatie er nu evolueert", zegt de woordvoerder, verwijzend naar het staakt-het-vuren dat sinds maandagochtend van kracht is.

De Europese Commissie heeft 31 miljoen euro steun toegezegd en wacht op het akkoord van de lidstaten en van het Europese parlement om het licht op groen te zetten voor 30 miljoen euro bijkomende hulp. Op individuele basis hebben de lidstaten samen nog eens 39 miljoen euro hulp beloofd.