Overleg tussen Israëlische en Libanese officieren over terugtrekking

Officieren uit Libanon, Israël en van de Verenigde Naties hebben maandag op de grens tussen Libanon en Israël overlegd over de terugtrekking van het Israëlische leger uit Zuid-Libanon en de stationering van het Libanese leger in het gebied. Een woordvoerder van de UNIFIL-vredesmacht heeft dit gezegd.

AP Ned

Het was de eerste ontmoeting tussen een Libanese en een Israëlische legerofficier sinds Israëlische troepen zich in 2000 uit Zuid-Libanon terugtrokken. De bijeenkomst vloeide voort uit de bestandsresolutie van de VN-Veiligheidsraad, die beëindiging beoogt van alle vijandelijkheden tussen Israël en de Hezbollah.

De commandant van het tweeduizend leden tellende UNIFIL-korps, de Franse generaal-majoor Alain Pellegrini, had een ontmoeting met hooggeplaatste Israëlische en Libanese legerofficieren op het UNIFIL-hoofdkwartier in Ras Naqoura aan de Middellandse Zee. Vier uur eerder was het bestand van kracht geworden dat een einde maakte aan 34 dagen van vijandelijkheden tussen Israël en de Hezbollah.

Krachtens de resolutie zal het Libanese leger met behulp van het UNIFIL-korps, dat daartoe wordt uitgebreid tot 15.000 manschappen, worden gelegerd in het gebied tussen de grens en de rivier Litani. Het gebied moet een bufferzone worden tussen Israël en de Hezbollah.

De Israëlische minister van defensie Amir Peretz constateerde maandag dat het bestand, afgezien van enkele schermutselingen, goed hield.