Dodental explosies in sjiitische wijk Bagdad opgelopen tot 62

Een aanval met autobommen en raketten op een sjiitische wijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zondag aan 62 mensen het leven gekost. Er vielen ook 140 gewonden.

AP Ned

De raketten die de zuidelijke wijk Zafraniyah troffen werden waarschijnlijk afgevuurd vanuit Dora, een van de soennitische wijken waar het Amerikaanse leger duizenden manschappen heen heeft gestuurd om het sektarische geweld te beteugelen.

De fotograaf Mohammed al-Kaabi zei dat de aanval begon met een raketinslag. Nadat tientallen mensen naar de plaats van de inslag waren gekomen om gewonden te redden, ging een autobom af, zei hij. En een uur later sloeg weer een raket in, waardoor een gebouw van twee verdiepingen instortte.

Het getroffen gebouw was gereduceerd tot een puinhoop waarin platen beton kriskras over elkaar heen lagen. Overal stonden kapotte auto's met bloed op de stoelen. Een man van middelbare leeftijd in een met bloed bevlekt gewaad liep doelloos rond en sloeg uit verdriet zijn handen tegen zijn gezicht. Omstanders zeiden dat zijn zes kinderen waren verpletterd toen zijn huis instortte.

"De terroristen hebben deze smerige misdaad gepland om zoveel mogelijk onschuldige burgers te treffen en dat is het bewijs van hun diepgewortelde haat voor Irak en hun pogingen sektarisme aan te wakkeren," zei premier Nouri al-Maliki.